Geboren Nederlander krijgt geen verblijfsvergunning

Als geboren Nederlander niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning omdat je nooit in Nederland op school hebt gezeten. Het zal je maar gebeuren…

Dat is op dit moment realiteit voor de 59-jarige Nederlandse Urho Engels. Hij werd geboren in Nijmegen, maar zijn ouders verhuisden met hem naar Amerika toen hij twee jaar oud was. Hij verhuisde vorig jaar terug naar Nederland en kocht een huis in Wijchen. Nu blijkt dat hij geen verblijfsvergunning krijgt en weg moet.

De man kwam terug naar Nederland omdat hij na 33 jaar scheidde van zijn Amerikaanse vrouw, en niet meer wilde blijven. Vorig jaar ging hij met pensioen en daar wilde hij lekker van genieten in Nederland, met zijn vrienden en familie.

NEDERLANDSE SCHOOL

”Ik heb Nederlandse ouders en ik spreek de taal. Maar ik ben nooit naar een Nederlandse school geweest en daarom ben ik afgewezen”, zegt Engels in een interview met RTL Nieuws.

Hoogstwaarschijnlijk is hij zijn Nederlandse nationaliteit verloren toen hij 21 werd en bij de brandweer ging. “In de VS mag je maar één nationaliteit hebben. Ik kan me niet meer herinneren of ik afstand heb gedaan van de Nederlandse nationaliteit”, vertelt hij.

DORPSGENOTEN STARTEN PETITIE

Dat de van oorsprong Nederlandse Engels het land moet verlaten komt als een klap voor hem, maar ook voor zijn dorpsgenoten.

Zijn buurvrouw zegt tegen RTL het niet eens te zijn met de regelgeving: ”Dat als je in Nederland bent geboren, maar niet terug mag naar je geboortegrond. Sorry, daar kan ik echt niet bij. Daarnaast mag Urho niet ééns in een hoorzitting zijn verhaal doen. Dat vind ik een aparte manier van doen.”

De buurtgenoten van Engels zijn een petitie gestart, omdat ze hem niet kwijt willen als buurman.​ De petitie is inmiddels een paar honderd keer getekend. De gemeente Wijchen kan niks doen, maar met de petitie hoopt de beurt een signaal af te geven aan de Immigratiedienst. Hun doel is om duizend handtekeningen te krijgen.

Gepubliceerd bij Metro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *