‘Niks doen’ is nu officieel een lifestyle-concept

Het is dé trend van 2018: niksen! Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord, het schijnt een typisch Nederlandse trend te zijn en het internet is er zeer enthousiast over. ”Het Deense hygge is er niks bij”, stelt de lifestyle-blog Woolly.

‘DOING SOMETHING WITHOUT A PURPOSE’

De site beschrijft de ‘nieuwe’, door Nederlanders ontwikkelde, lifestyle-trend als volgt:

Niksen means doing nothing or, more specifically, ”doing something without a purpose, like staring out the window, hanging out, or listening to music” 

Letterlijk vertaald betekent dat dat ‘niksen’ inhoudt dat je de bewuste keuze maakt om iets te doen wat geen doel heeft.

Vergeleken met de Amerikanen, lijken Nederlanders heel relaxed en tevreden. De werkelijkheid ligt echter wat gecompliceerder. De term burn-out vliegt ons om de oren en instanties om je daarbij te begeleiden schieten als paddestoelen uit de grond. Volgens Woolly is dat precies de reden dat wij Nederlanders de lifestyle ‘niksen’ in het leven hebben geroepen.

‘NIKSEN’ ALS MINDFULNESS

Op het blog wordt ‘niksen’ gepromoot als een soort mindfulness, wat ons gelukkiger, gezonder en veerkrachtig moet maken. Het leert ons om in het moment te leven.

Ja, je leest het goed: in plaats van nadenken over wat je allemaal nog moet doen en van taak naar taak hoppen, moeten we allemaal af en toe een momentje ‘niksen’ inlassen. Daar worden we gelukkig van. Nou, dat moet wel lukken toch?

Gepubliceerd bij Metro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *